JP Morgan: Jordbävningar väntar

2011 kommer att bli ett bra år med hög tillväxt, men vi har riktigt stora problem framför oss. Det menar den amerikanska investmentbanken JP Morgans chefekonom som är på tillfälligt Sverigebesök.

Publicerad
Bruce Kasman, chefsekonom på JP Morgan.

Bruce Kasman, chefsekonom på JP Morgan.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

En av rubrikerna i amerikanen Bruce Kasmans presentation talar sitt tydliga språk. ”Vi står på tektoniska plattor”, vilket enkelt uttryckt betyder att jordbävningar är att vänta. Kanske inte nu, men förr eller senare kommer de. Men fram tills dess ser det mesta bra ut. Den amerikanska servicesektorn har vaknat till liv, vilket ger en rejäl skjuts till tillväxten i USA. I Tyskland har byggandet åter tagit fart och exporten går som tåget, samtidigt som problembarnet Japan får se en mer stabil yen och en ökad aktivitet i ekonomin. Allt sammantaget har det här fått investmentbanken JP Morgan att skriva upp sin tillväxtprognos för världsekonomin 2011 till 3,7 procent.

– De flesta inser inte att det är när du kommer ur en kris som det verkligen finns tillfälle att växa. Det har vi sett de senaste 18 månaderna, säger Bruce Kasman och tillägger att JP Morgan räknar med att de goda tillväxttalen kan hålla i sig i tre-fyra år. Men, och det här är ett stort men, det finns som sagt stora potentiella problem. Både på kort och lång sikt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons