ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Olofsson nere på startnivån

Centerpartiet med Maud Olofsson som partiledare är återigen nere på samma låga nivå som när hon tog över efter Lennart Daléus för drygt tio år sedan. Bara 4,5 procent av väljarna sympatiserar med Centern i SvD/Sifos junimätning. Samtidigt fortsätter Socialdemokraternas uppgång medan Moderaterna backar.

Fredrik Mellgren
Publicerad

Fredagens besked från Maud Olofsson att hon kliver av som partiledare vid stämman i Åre i september kom inte helt oväntat. Det har gått dåligt för Centern under lång tid och för bara två månader sedan nådde hon sin bottennotering med 4,0 procent. Senast partiet låg så uselt till var i september 2000 då C hamnade under spärren med 3,9 procent.

När Maud Olofsson tog över efter Lennart Daléus i mars 2001 var det ett parti i kris. SvD/Sifos marsmätning visade då på 4,5 procent men med den nya partiledaren skulle det lyfta var det tänkt. Men det högsta Maud Olofsson lyckats komma upp i var 8,0 procent i september 2004. Det var månaden efter det att alliansen bildats hemma på hennes gård i Högfors utanför Robertsfors. För några år sedan drömde Maud Olofsson om först 16 procent och sedan tio procent i valet 2010, men det blev 6,6 procent. Och sedan har det fortsatt utför och med dagens väljarbarometer är partiet återigen nere på 4,5 procent.

Laddar…