”Hushåll bör tåla räntor på 9 procent”

Experterna är överens. Den som köper en bostad bör räkna med en långsiktig boränta på minst 5 procent. Och bostadsköpare bör tillfälligt klara ännu högre ränta.
– Hushåll bör tåla en ränta på i värsta fall 8 till 9 procent under en period, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Publicerad
Kvällsvy över bostäder i Hammarby sjöstad.

Kvällsvy över bostäder i Hammarby sjöstad.

Foto: HASSE HOLMBERG/TT
Annons

De senaste åren har boräntorna legat på historiskt låga nivåer. Många banker erbjuder tremånaders bolån med räntor kring 2 procent och den som är duktig på att förhandla eller tecknar ett förmånligt bolån via sitt fackförbund kan få en boränta kring 1,5 procent. Men man ska inte låta sig luras av dagens låga räntenivåer. Bostadsköp är ofta långsiktiga och det viktiga är därför vilken räkna man ska kalkylera med på riktigt lång sikt.

Bankernas privatekonomiska experter har tidigare pratat om normalnivåer för bolån på mellan 5 och 6 procent. Och trots de senaste årens extremt låga ränta, den obefintliga inflationen och Riksbankens senaste kliv ut på negativt ränteterritorium, så håller experterna fast vid den rekommendationen till landets bostadsköpare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons