Kiruna planerar för k-flytt

Kiruna med världens största underjordiska järnmalmsgruva förbereder man sig för en flytt. Sprickor från gruvbrytningen närmar sig obönhörligen centrum och nu måste kommunen bestämma vad som ska hända med samhället och med rikskända byggnader som Kirunas kyrka och stadshus.

ULRIKA VALLGÅRDA
Publicerad
Annons

Kiruna Anna-Maria Essberg, chef för LKAB:s bolagshotell, bor i annexet bara några tiotal meter från det avspärrade området där marken har börjat spricka.
– Det känns som att vi befinner oss på kanten till en grop. Visst är det lite kusligt – tänk om det spricker fortare än man tänkt sig.

Det drygt 100 år gamla hotellet är en av Kirunas äldsta byggnader och ligger inom det område som tidigast kommer att beröras av sprickbildningar i marken – redan om åtta år om prognoserna stämmer. LKAB:s förste disponent, den legendariske Hjalmar Lundbohm lät bygga hotellet som än i dag används för LKAB:s gäster.
Hotellet ritades av arkitekten Gustaf Wickman, samme man som ritade Kiruna kyrka.
– Vi har satsat på att försöka bevara det här huset, så det är tråkigt om man måste riva det. En del möbler här inne är lika gamla som hotellet. Bygger man nytt kommer inte möblerna att passa lika bra, säger Anna-Maria Essberg.
Men själv har hon gått i pension långt innan det blir aktuellt.
– O, vad det ska bli skönt att flytta härifrån, så att man inte ramlar ner i en grop en natt, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons