Ett skådespelarliv via tio suveräna roller

Sven Wollter från Änglagårdsfilmen.
Sven Wollter från Änglagårdsfilmen. Foto: Adam Ihse/TT

Tio nyanser av Sven Wollter. Lars Ring har valt ut fem filmer och fem teateruppsättningar som gjort Sven Wollter till den han blivit: folkkär, stadig, alltid nära – och med en politisk medvetenhet och ett socialt patos.

Lars Ring
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Karriären börjar på allvar med Strindberg. Sven Wollter var 32 år när han fick rollen som tvärviggen Gusten, sonen som var ytterst misstänksam mot Carlsson – han som kommer från land men tror sig veta allt om det mesta och dessutom uppvaktar änkan Flod. Sven Wollter fyller Gusten med ungdomlig trots och aggressiv bortvändhet – det är en säker och trovärdig rollprestation. Filmen blir en klassiker som håller än, och det gör rollen Gusten också. Det är här Sven Wollter lägger en fast, gedigen grund för framtida filmframgångar.

Han fortsätter genom det allra mest svenska: Vilhelm Moberg. Soldaten Rask slåss för att bygga ett värdigt liv på allra bästa teatersmåländska. Han har kraft och patos, han är manlig och temperamentsfull. Handlingen tar sin början 1872. Efter ett fylleslag slår drängen Gustav Karlsson sin husbonde på käften. För att slippa straff tar han värvning som soldat och tar sig namnet Rask. Per Sjöstrand stod för regin. Gurie Nordwall var soldathustru. TV-serien blev oerhört omtyckt. Inspelningsplatsen, ett gammalt soldattorp i Torrås blev ett populärt turistmål.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons