ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Cykelolyckorna ökar i Stockholm

Cykelolyckorna fortsätter att öka i Stockholms innerstad visar SvD:s kartläggning. Många menar att cykelbanorna måste få breda ut sig mer. Trafikborgarråd Ulla Hamilton (M) tycker att staden gör mycket för att förbättra säkerheten, men att det är svårt att inskränka bilarnas utrymme.

Mattias Mächs
Publicerad
Annons

Cykeltrafiken ökar för varje år och huvudmålet i stadens cykelplan är att antalet cykelpendlare ska bli ännu fler - för att avlasta kollektivtrafiken och förbättra miljön. Men redan i dag är situationen för cyklister i innerstan ansträngd. Förra året skadades 474 personer i cykelolyckor så pass allvarliga att de registrerades av polis eller sjukhus. Det är 114 fler än 2010. Mörkertalet är troligtvis stort då lindrigare, oanmälda olyckor alltså inte syn i statistiken.

SvD:s kartläggning av de registrerade olyckorna under 2013 visar att bland annat Götgatan, Skeppsbron, Slussen, Odengatan och Västerbron är särskilt utsatta stråk. Oftast handlar det om enskilda cyklister som skadas av olika typer av väghinder på cykelbanorna, eller som i trängseln tvingas väja för gående eller andra cyklister. På Skeppsbroleden är dock kollisioner med motorfordon lika vanliga som singelolyckor.

Laddar…