Richard Williamson har bett om ursäkt

GENÈVE Förintelseförnekande biskopen Richard Williamson har bett om ursäkt för sina uttalanden om att ”inga gaskamrar existerade” och att högst 300 000 judar dödades under andra världskriget. Hans ursäkt offentliggjordes på torsdagen i London dit han kom efter att ha blivit utvisad från Argentina, enligt den katolska nyhetsbyrån Zenit.

Publicerad
”Med tanke på konsekvenserna kan jag uppriktigt säga att jag ångrar dessa kommentarer”, säger Richard Williamson

”Med tanke på konsekvenserna kan jag uppriktigt säga att jag ångrar dessa kommentarer”, säger Richard Williamson

Foto: REUTERS/LUKE MACGREGOR
Annons

Den 68-årige Williamson förklarade sin ånger i ett brev till Vatikanen som blev offentligt via den katolska nyhetsbyrån. ”Den helige Fader och min överordnade Bernard Fellay har bett mig att överväga de kommentarer jag gjorde till svensk television för fyra månader sedan, på grund av att konsekvenserna blivit så allvarliga”, inledde Williamson. Till Uppdrag Granskning sade Williamson från brödraskapet SSPX att inga judar dödades i gaskamrar under andra världskriget, samt att ”mellan 200 000 och 300 000 judar” dog i koncentrationslägren. Några dagar efter att programmet sänts den 21 januari, hävde påven en 20-årig bannlysning av Williamson och tre andra SSPX-biskopar i syfte att ena katolska kyrkan. Händelserna har lett till raseri och protester över hela världen och allvarligt skadat relationerna mellan judar och katoliker.

”Med tanke på konsekvenserna kan jag uppriktigt säga att jag ångrar att jag fällde dessa kommentarer, och om jag på förhand hade vetat den stora skada de skulle orsaka, särskilt för kyrkan men också för överlevande och släktingar till offer för orättvisor under det tredje Riket, skulle jag inte ha gjort dem”, sade Williamson. Vissa ögonbryn kommer säkert att höjas över ordvalet ”orättvisor”, snarare än vad hela debatten har handlat om, det vill säga Förintelsen. Andra kan påpeka att Williamson visserligen ångrar det han sagt, men inte uttryckligen säger att han hade fel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons