Recension

Food junkieGastronomiska kickar till tröst

MATRESA Deckarförfattaren Mons Kallentoft, slav under jakten på smakkickar, får anledning till självrannsakan efter en förgiftning. I hans mormors kålpudding i Linköping hittar Annina Rabe en av nycklarna till missbruket.

Annina Rabe
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Jag läser de sista sidorna i Mons Kallentofts ”Food junkie” medan jag långsamt äter en Nutrilettbar. Den utmärks av sågspånskonsistens och metalliskt kemisk smak, med en vag chokladaning i botten. Jag försöker sona för julens utsvävningar, eller för utsvävningar i största allmänhet, eftersom jag i likhet med Mons Kallentoft tycker att god mat och dryck är några av livets främsta njutningar.

Men Nutrilettbaren känns också kongenial med de 318 gravt hedonistiska sidor jag just läst. Det finns en inte så liten ansats till att ”sona sitt brott” i denna bok. Mons Kallentoft, känd författare av främst deckare samt artiklar om gastronomi, drabbas efter en minst sagt utsvävande kväll på Operakällaren av diffusa men akuta sjukdomssymptom. Han förs till sjukhus och svävar under några dygn eventuellt mellan liv och död på grund av något som visar sig vara ett elakt virus.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons