”Öppenheten förstör chansen till patent”

En stor del av forskningen som leder till innovationer bedrivs vid statliga universitet och högskolor, men svensk lagstiftning lägger hinder i vägen för patentering, ­skriver författarna.
En stor del av forskningen som leder till innovationer bedrivs vid statliga universitet och högskolor, men svensk lagstiftning lägger hinder i vägen för patentering, ­skriver författarna. Foto: Lise Åserud/TT

Universitetsforskningen i Sverige finansieras i hög utsträckning genom anslag som söks från statliga myndigheter eller offent­liga stiftelser. Men idéer som genom dessa ansök­ningar blivit offentliga anses därmed befinna sig i ”den publika domänen” och kan därför inte längre bli föremål för patentansökning, skriver flera forskare.

Publicerad
Annons

Sverige befinner sig i täten av EU:s innovationsliga, med en uppfinnarkapacitet som historiskt lett till högteknologiska företag som Astra Zeneca och Ericsson. En stor del av forskningen som leder till innovationer bedrivs vid statliga universitet och högskolor. Det finns ett starkt politiskt ­intresse att bättre tillvarata akademiska forskningsresultat, men det finns tyvärr också faktorer som lägger hinder i vägen för innovativ forskning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons