Hur lojala mot Putin är Wagnergruppen?

Foto: LIBKOS/AP

PODD | Deras existens har förnekats av det officiella Ryssland. Men efter de militära framgångarna i Ukraina, som den ökända Wagnergruppen sägs ligga bakom, lyfts gruppen nu öppet fram som en del av den ryska krigsapparaten.

SvD
Publicerad
Annons

Den paramilitära styrkan har kallats för Putins hemliga armé, men profileras nu som del av den ryska krigsföringen i Ukraina. Wagnergruppen har nyligen tagit åt sig äran för Rysslands framgångar i gruvstaden Soledar och menade att man tagit över staden. Något som tillbakavisats av både Ukraina och det officiella Ryssland och striderna i staden beskrivs som väldigt blodiga.

Det var 2014, vid den ryska annekteringen av Krim, som Wagnergruppen dök upp för första gången. Män i gröna, omärkta uniformer som inte visar några som helst tecken på var dom kommer ifrån, intar flygplatser och parlamentsbyggnader på den ukrainska halvön. Sedan dess har de stridigt i konflikter världen över. Syftet med Wagners operationer är ofta att utöka Rysslands makt i omvärlden – och att få tillgång till värdefulla naturresurser i länder som Mali och Centralafrikanska Republiken.

På en kvart får du veta vad Wagnergruppen spelar för roll i Rysslands krig mot Ukraina och vad ett före detta befäl som sökt asyl i Norge kan få för konsekvenser för den brutala militärgruppen. Med Jesper Sundén, utrikesreporter på SvD.

Efter reklamen visas:
Vad betyder Wagnergruppen för kriget i Ukraina?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons