Analys

Dags att sluta tro på tomten, börsen

Hur gärna än världens politiker och börsens investerare önskar sig en mirakelkur eller uttrycker hot, böner eller ånger så kvarstår faktum. Det finns inga snabba enkla lösningar på den europeiska skuldkrisen, vilket EU-toppmötet också kommer att visa.

Publicerad
Annons

Vuxna människors orealistiska beteende är skrämmande – i synnerhet om det upprepas dag för dag i deras yrkesroll. Börsens investerare byter ofta fot, men skuldkrisen har fått dem att gå fullständigt i spinn. Ena minuten står världens undergång för dörren och knappt guld duger till tröst. Men under nästa minut är det demografi, tillväxtmarknader och råvarubehov på 50 års sikt som ersätter domedagsstämningen.

De senaste veckorna har aktiemäklarna fått nytt hopp och glitter i ögonen. Faktiskt inte helt olikt barnens förväntansfulla uppsyn när det börjar dra ihop sig för ett besök av jultomten. Skillnaden är dock att börsens tilltro till EU-politikernas förmåga att reda upp skuldkrisen är betydligt större än mina barns fasta övertygelse om att tomten finns på riktigt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons