ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Kristoffer Leandoer:

Ernaux och konsten att säga precis som det är

Annie Ernaux har gett stora, tidigare oberättade sjok av kvinnolivet en självklar plats i litteraturen.
Annie Ernaux har gett stora, tidigare oberättade sjok av kvinnolivet en självklar plats i litteraturen. Foto: Basso Cannarsa/Alamy

”Jag har alltid velat skriva böcker som vore omöjliga för mig att prata om efteråt”, skriver Annie Ernaux i en av sina böcker. Det är ett författarskap som präglas av en både mänskligt och litterärt imponerande envishet att driva texten just dit det bränns som mest.

Kristoffer Leandoer
Publicerad

Annie Ernaux är född 1940, uppvuxen i det lilla samhället Yvetot i Normandie. Hennes föräldrar träffas på fabriken och bestämmer sig för att ta det stora steget att starta eget, öppna en kombinerad kafé- och butiksrörelse. Detta är inledningen på en klassresa som fullbordas genom dotterns högre studier och yrke som lärare. Familjens klassresa är utgångspunkten för hela författarskapet, den position varifrån Annie Ernaux ser sig själv, sin familj och hela det franska efterkrigssamhället. Klassresenärens blick är dubbel, klassresenären står vid sidan av sig själv och ser sig själv med de andras ögon: det sammanhang hon lämnat bakom sig, det nya sammanhang hon kommit in i.

Laddar…
Mer från Startsidan