Alliansen tyst om tveksam jobbstatistik

Efter SvD:s avslöjande om uppblåsta jobbsiffror inom yrkeshögskolorna väljer ledande allianspolitiker att lägga locket på. Trots att man förhandlat fram en halv miljard kronor extra till Yrkeshögskolar i budgeten vill man inte svara på frågor om saken.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

”90 procent av de studerande har fått jobb eller startat företag sex månader efter avslutad utbildning”. Så lyder argumentet svart på vitt i Anders Borgs budgetförslag, för alliansens nya satsning på flera hundra miljoner konor extra till Yrkeshögskolorna. Men påståendet är inte tillförlitligt kunde SvD visa i går – en uppgift som stöds av Statskontorets analys.

Det var i går som SvD avslöjade att YH-myndighetens general- direktör har mörkat dystrare jobbsiffror som visar att bara 58 procent av de studerande snabbt når en årslön motsvarande 16300 kronor per månad – utan a-kassa. Det fick i går riksdagens utbildningsutskott att kalla in generaldirektör Pia Enochsson för en förklaring. Samtidigt gjorde sig alliansregeringens ansvariga ministrar oanträffbara – trots att de i somras – liksom centerledaren Annie Lööf (C) –hyllade och gärna förde fram YH-myndighetens jobb- siffror som bevis för rätt politik.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons