”Riskabelt att skapa låtsasmarknader i välfärden”

I realiteten skapas vinsterna i välfärdssektorn genom att den andra sidan av ekvationen betonas: kostnadssidan, skriver artikelförfattaren.
I realiteten skapas vinsterna i välfärdssektorn genom att den andra sidan av ekvationen betonas: kostnadssidan, skriver artikelförfattaren. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Vinsterna bland företagen i välfärdssektorn kan bara hämtas hem genom att krympa kostnaderna. Men att låta företag agera på låtsasmarknader, där nedskärningar är det enda sättet att gå med vinst på kort sikt, är en riskabel väg i välfärdsbyggandet. Det skriver Johan Alvehus, ekonomie doktor.

Publicerad
Annons

Under den senaste tiden har privata aktörer inom vården kommit i skottlinjen. Äldreboenden håller inte den kvalitet som utlovats; chefer har hemliga bonussystem; marknaden lider av koncentration till ett fåtal aktörer. Det är lätt att ironisera över den förvåning som kommer till uttryck från beställarhåll: Med bestörtning inser de plötsligt att riskkapitalbolag hemmahörande i skatteparadis inte primärt är intresserade av kvalitetsfrågor utan av att tjäna pengar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons