Nu ska vindarna vända i Vattenfall

Vattenfalls bokslut för 2009 blev vd Lars G Josefssons sista. Efter tio år på posten lämnar han till sommaren över rodret till norrmannen Øystein Løseth. Miljödebatten hänger som ett mörkt moln över bolaget när det nu till- sammans med en ny vd påbörjar ett nytt årtionde.

Publicerad
Annons

2009 kan summeras som ett enda stort misslyckande för statliga Vattenfall. Trots att nettoomsättningen ökade med 25 procent till drygt 205 miljarder kronor och resultatet exklusive jämförelsestörande poster ökade med 6 procent till 32 mil- jarder har bolagets varumärke naggats i kanten. Under 2000- talet har bolaget gått från att vara ett litet svenskt elbolag till att vara en av Europas största energijättar, vilket har fört med sig en rad fiaskon.

I mars i fjol beslutade Vattenfall under ett styrelsemöte att pantsätta hela bolaget. Konkret betydde det att moderbolaget Vattenfall AB fick ekonomiskt ansvar utan övre gräns vid en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland, något som regeringen inte fick reda på och som under hösten kom att innebära en hätsk debatt mellan den rödgröna oppositionen och näringsdepartementet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons