ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Dardanus

284-åring med passande ansiktslyft

 Basbarytonen Yannis François alternerar i rollerna som kung Teucer och prästmagikern Isménor.
Basbarytonen Yannis François alternerar i rollerna som kung Teucer och prästmagikern Isménor. Foto: Martin Hellström

Handlingen spretar, men på musik- och sångfronten är Rameaus opera från 1739 en fest. Här öser orkestern på och gör musiken till största vinnare, i en uppsättning för 2000-talets publik.

Loretto Villalobos
Publicerad

”Bienvenue” skriver Confidencen i häftet för årets upplaga av Opera & music festival. Det är franskt tema i år, som kröns med skandinavisk premiär av Jean-Philippe Rameaus opera ”Dardanus”. Operan blev ingen omedelbar succé i samband med sitt uruppförande 1739, men med 1744 års revision, som bland annat städade bort en scen med ett monster, kan ”Dardanus” nu räknas som en av den franska barockens kronjuveler med sin kombination av balett och drama enligt den formel för tragédie en musique som Jean-Baptiste Lully hade utvecklat.

Regissören Gilbert Blin, som är expert inom området fransk barock, har tillsammans med koreografen Karin Modigh och kostymören Anna Kjellsdotter skapat ett visuellt slående spektakel som både hänvisar till produktionsanteckningar från Parisoperan daterade sent 1700-tal och med inlån från Confidencens kostymförråd. Resultatet är ett slags tvärsnitt av barockteater med prunkande dräkter med plymhattar i glimrande pasteller, målade kulisser av Christer Nilsson och gestikposer som lätt hade kunnat fångas upp i en målning.

Laddar…