ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skärpta A-traktorkrav "kommer ta lång tid"

På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet, enligt Transportstyrelsen. Samtidigt har olyckorna med fordonstypen ökat. Arkivbild.
På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet, enligt Transportstyrelsen. Samtidigt har olyckorna med fordonstypen ökat. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

EU-kommissionen vill att sextonåringar ska ta ett B1-körkort för att få köra A-traktor. Men det kan ta lång tid innan förslaget blir verklighet.

– Senast man gjorde en direktivsförändring på det sättet tog det sju år, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Marielle Theander Olsson/TT
Publicerad

För att få köra A-traktor räcker det i dag med att vara 15 år och ha ett mopedkörkort, ett så kallat AM-kort – men nu vill EU-kommissionen skärpa reglerna, enligt ett förslag som väntas läggas fram i veckan.

Förslaget innebär att sextonåringar behöver ta ett körkort med krav motsvarande B-körkort för att få köra fordonet. Ett sådant körkort innebär dock inte att de får köra vanliga bilar, utan ger dem bara rätt att köra A-traktor.

Laddar…