”Viner med sötma är underskattade”

Jill Johnson.
Jill Johnson.

Jill Johson vill dricka varm choklad med rom tillsammans med Oprah Winfrey och har en fäbless för riesling.

SvD Perfect Guide
Publicerad
Annons

Nyårsafton och din show har premiär, vilken dryck firar du in det nya året med efter gigget?
– Är det någon gång som bubblor är ett måste så är det på nyårsafton! Jag skulle gärna välja min egen Nashville Stories Organic Prosecco som är torr med pigga bubblor. Annars en nyupptäckt favorit som jag har fallit pladask för: det brittiska bubblet Gusbourne Blanc de Blancs. Det skulle kännas lyxigt och lite oväntat att bjuda på!

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
– Oprah Winfrey. Hon verkar varm, smart och rolig. Jag skulle bjuda på varm choklad med rom, med tillhörande vispgrädde och finrivet apelsinskal på toppen. Och så kunde vi prata om hennes bok ”Ett vet jag säkert” och om alla hennes otaliga möten med storheter.

Oprah Winfrey. Foto: TT
Annons
Annons

Vilken Nashville-inspirerad dryck har fångat ditt hjärta?
– Min upplevelse av en typisk Nashvilledryck är Moonshine och det dricker jag ogärna, eller Pickle Back, en bourbon-shot, med ytterligare en efterföljande shot av pickle-juice. Publikfriande, men inte mer än som en kul grej då och då. Jag drar mig hellre mot ett rött vin från Kalifornien och när jag hittar en MacMurray Pinot Noir från Russian River Valley, i Nashville, så dricker jag den gärna.

Ge oss en underbar mat- och dryckeskombination som inte alla känner till?
– Det är jättegott att kombinera thaimat med sting med en halvtorr riesling. Viner med sötma är underskattade tycker jag. Jag var skeptisk första gången jag provade, men det var oväntat gott.

Knäckig riesling.

Vilken är din mest minnesvärda dryckesupplevelse?
– Min sambo Mattias kom hem från en skidresa och jag mötte honom på Frösön. En helt vanlig tisdag öppnade han upp en Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 2016 som var så god att jag drack upp ett helt glas innan Mattias ens hade hunnit ta sin andra smutt. Så god, koncentrerad, söt och lite knäckig på något vis. Underbar!

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons