ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Oslagbara ost- och vinkombinationer

Ost med vin (och öl) är verkligen en sådan där kombination där ett plus ett är lika med tre – det gäller bara att hitta rätt. Älskar du ost lika mycket som jag, eller är sugen på att testa något nytt? Här är nio favoritkombinationer som får gommen att jubla.

Andreas Grube
Publicerad

Fruitière Vinicole D’Arbois Creémant du Jura Brut
149 kr, nr 2426, Frankrike, Jura, torrt och friskt

Betyg: 6 av 6

Härlig blandning av svala citrustoner, aprikos, nygräddad croissant och röda äpplen. Rik, läcker och charmig med allt i balans – ett toppfynd. Den här njuter du fint av med en klassisk brieost av enklare sort, som är mer krämigt rund än fylligt smakrik. Gärna ett mariekex i botten.

Sancerre Domaine Raimbault-Pineau 2021
198 kr, nr 12173, Frankrike, Sancerre, citrusfriskt och syrligt

Betyg: 6 av 6

Sval, krispig sancerre – som här, med krusbär, vita vinbär, gröna päron och gott om färsk lime – tillsammans med någon form av getost är en lika klassisk som underbar kombination. Syran i vinet matchar både de syrliga tonerna i osten och skär igenom krämigheten. Skolboks-kombo!

Cafaggio Chianti Classico 2020
155 kr, nr 22817, Italien, Toscana, körsbärsfruktigt och kryddigt

Betyg: 5 av 6

Klassisk chianti-stil med gott om körsbär, färsk salvia, mogna hallon, kanelstänk och torkade örter. Den här typen av ren sangiovese sitter som en dröm till ostar som både har krämighet och lite sälta från lagring. Plocka en bra cheddar eller en inte alltför långlagrad gruyère!

Ca’ Vedole Labrusco di Sorbara 2021
159 kr, nr 2339, Italien, Emilia-Romagna, rödbärigt och läskande

Betyg: 5 av 6

Syrlig, pigg, frisk och riktigt charmig lambrusco i torr och energisk stil. Gott om jordgubbar, hallon, blodapelsin och färska örter i doft och smak. Perfekt vinkompis om du dukar fram en mild och krämig mozzarella med kvalitetstomater och en skvätt olivolja på toppen till.

Mezzacorona Pinot Nero 2020
99 kr, nr 5411, Italien, Trentino, bärigt, lätt och örtigt

Betyg: 5 av 6

Ett riktigt pangfynd i sin prisklass, med både charm och finess, och med gott om röda bär och örter i doft och smak. Den här typen av friskt rödvin tycker jag passar helt perfekt till hyfsat smakrika vitmögelostar som till exempel camembert eller brie de Meaux. Läckert!

Hubert Beck Réserve du Chevalier Gewurztraminer 2017 (BS)
129 kr, nr 4592, Frankrike, Alsace, blommigt och druvigt

Betyg: 5 av 6

Nej, gewurztraminer dricker man kanske inte så ofta, och den här blommiga, lite sötbetonade smaken med physalis, mogna aprikoser och honung kanske kräver sitt sammanhang. En klassisk kombination är dock tillsammans med osten munster – en klockren kombo och ett måste att prova!

Oppigårds Hedemora Porter
22,90 kr, nr 1213, Sverige, Dalarna, mörk och rostad

Betyg: 5 av 6

En fyllig och mörk öl med gott om choklad, rostade hasselnötter, nymalet kaffe och lite smörig kola i doft och smak. Just porter och stout gör sig fantastiskt bra till grön- och blåmögelostar med både sälta och krämighet. Servera helst inte ölen alltför kylskåpskall.

Brännland Iscider 2021
279 kr, nr 2918, Sverige, äppligt och sötfylligt

Betyg: 6 av 6

Underbara Brännland utanför Umeå gör iscider i absolut världsklass – äppelsöt nektar med marsipan, mogen apelsin och honung. Gott till mycket men vad gäller ost tycker jag att klassikern comté är suverän. Den där lite nötiga tonen sitter helt perfekt med cidern.

Château Bastor-Lamontagne Organic 2017
169 kr, nr 4684, Frankrike, Sauternes, sött och fylligt

Betyg: 6 av 6

Här bjuds på saffran, torkad aprikos, apelsinmarmelad och honung i rik och söt stil, samtidigt med en frisk syra i eftersmaken. Ett vin som sitter helt gudomligt bra med rejält smakrik mögelost med gott om sälta. Varför inte en klassisk stilton? Kommer göra jobbet helt perfekt.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Mer från Startsidan