Vinturismen går framåt

Att resa på vinvandringar för att lära sig om viner har blivit en egen nisch hos flera resebolag. SvD har besökt en svensk gård i Italien och guidar till intressanta vinregioner i världen.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons

Är det någonstans som kullarna böljar så är det i Toscana. På den kringelikrokiga vägen från Florens till Greve in Chianti passerar vi små byar, vinrankor klättrande på sluttningar och gårdar som tronar på toppen av kullarna. Det är som en smetig romantisk film där allt är lite för vackert – och ändå är det helt på riktigt. Detta är vinland, och det är den stolta svarta tuppen som är symbolen för det certifierade Chianti Classico, som måste innehålla minst 80 procent av druvan sangiovese.

Vinturismen ökar i hela världen som en del av intresset för aktiva semestrar, och den här regionen får självklart sin beskärda del av turister törstiga på kunskap och vin. Byn Greve in Chianti är inte stor men kan kallas regionens hjärta. De flesta turister som besöker den lilla byn hamnar på Le Cantine, ett så kallat enotek där man kan testa och köpa viner från gårdar runt omkring.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons