”Vi förespråkar en säker hantering”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Länder som Frankrike och Tyskland anser att en säker hantering, kopplat till ett regelverk, gör det möjligt att sälja opastöriserad mjölk med minimala risker för negativa hälso­aspekter. Det skriver Ann-Helen Meyer von Bremen och Martin Ragnar i en slutreplik.

Publicerad
Annons

Precis som de flesta andra livsmedel kan mjölk bli farlig om den hanteras fel. Det är hanteringen – inte livsmedlen i sig – som riskerar att göra dem farliga. En snabb utblick mot kontinenten ger vid handen att livsmedels­myndigheter i länder som Frankrike och Tyskland anser att en säker hantering, kopplat till ett regelverk, gör det möjligt att sälja opastöriserad mjölk med minimala risker för negativa hälso­aspekter. Varför skulle inte Sverige med sitt höga smitt­skydd, livsmedels­kvalitet och livsmedels­kontroll klara av att sätta upp riktlinjer för en god hantering och en kontroll av mjölk­företag som vill sälja opastöriserad mjölk? Vi förespråkar inte en okontrollerad hantering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons