Stentuff börsresa för nya vd:ar

Att byta vd när det krisar är ett sätt att signalera nya tag och ny energi. Men det är ingen garanti för en kursuppgång. Samtliga svenska storföretag som bytt chef i år har sett sina aktier rasa betydligt mer än Stockholmsbörsen som helhet.

Publicerad
Annons

Vi känner igen mönstret. Bolag i kris ser vinsten falla och marginalerna stagnera. In med nytt blod för att visa handlingskraft och att utvecklingen går att vända – inte minst på börsen. Men fungerar det? Nej, inte om man tittar på de svenska storbolag som bytt chef hittills i år. Företag som SAS, SSAB, Sandvik, Volvo och Husqvarna har alla fått se sina aktier falla 35-50 procent sedan årsskiftet och i flera fall har raset fått ytterligare fart sedan maktskiftet blivit känt. Det är betydligt sämre än Stockholmsbörsens generalindex, som backat runt 20 procent i år.

– Det är väldigt jobbigt för ett företag i kris eller på en nedåtgående marknad att byta vd. Det är tufft för den som kommer in som kanske både ska kapa kostnader och utveckla nya produkter, samtidigt som man ska lära sig bolaget, säger Helena Nordman-Knutson som är aktieanalytiker på Öhman Fondkommission.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons