Svenska restauranger hyllas i Europa
Listan över Europas 100 bästa restauranger är här. Sverige tog flera platser på listan – allra bäst gick det för Fäviken i Järpen som placerade sig på en elfte plats.
För Magnus Nilsson, som driver Fäviken, har det varit ett framgångsrikt år. Tidigare i våras utsågs Fäviken till Sveriges bästa restaurang av White Guide, och nu rankas den alltså som elfte bästa restaurang i Europa.
– Jag hade ingen aning om detta, jag såg det imorse. Men det är trevligt så klart, säger Magnus Nilsson.
Fäviken lagar mat på jämtländska råvaror och använder sig gärna av vilda växter. Just nu har de stängt för utvecklingsarbete innan restaurangen öppnar igen 1 juli.
– Det är svårt för mig att svara på varför det går så bra. Vi gör det vi gör och sedan är det folk som gillar det vi gör, säger han.
Det är OAD, Opinionated About Dining, som publicerat listan. Juryn består främst av matbloggare som reser världen runt för att äta, men även av journalister och andra matambassadörer. Resultat baseras på över 140 000 recensioner som juryn sammanställt.
Sverige tog sex placeringar på listan. Förutom Magnus Nilssons Fäviken representerade även Frantzén, Daniel Berlin, Oaxen, Mathias Dahlgren Matsalen och Ekstedts Sverige på listan. London-krogen Hedone placerade sig på plats 60 och drivs av den självlärda, svenska kocken Mikael Jönsson.
Vinnarrestaurangen blev den helt ekologiska, spanska restaurangen Azurmendi. Den gjorde en stor klättring då förra årets placering var nummer 18. 13 länder representerades på listan, och Spanien plockade fyra placeringar på topp tio-listan.
Nytt för listan i år är att fem asiatiska restauranger kvalade in, vilket inte hänt tidigare. För att ta del av hela listan, klicka här.