Svenska restauranger hyllas i Europa

Listan över Europas 100 bästa restauranger är här. Sverige tog flera platser på listan – allra bäst gick det för Fäviken i Järpen som placerade sig på en elfte plats.

Kristin Westesson
Publicerad
Annons
På Fäviken Magasinet serverar Magnus Nilsson enbart råvaror från trakten. Här används fäbodslivets principer för självhushållning. Foto: SIMON PAULIN
Magnus Nilsson som driven restaurang Fäviken i Jämtland har hållit på ett tag nu men lyckas hålla sig på topp. Hit reser så kallade foodies från hela världen för att smaka på den unika mat som Magnus och hans kollegor skapar. I White guide Nordic hamnar Fäviken på en hedersvärd andraplats tillsammans med Esperanto och Geranium i Köpenhamn. Fäviken återfinns också på plats bland ”World's 50 best restaurants” Foto: SIMON PAULIN
Här sågar han och Johnny Fredriksson av ett koben för att få ut märgen. Till Fäviken uppe i Järpen vallfärdar matintresserade från hela världen och Magnus Nilsson har blivit något av ansiktet utåt för det nya moderna nordiska köket. Foto: SIMON PAULIN

För Magnus Nilsson, som driver Fäviken, har det varit ett framgångsrikt år. Tidigare i våras utsågs Fäviken till Sveriges bästa restaurang av White Guide, och nu rankas den alltså som elfte bästa restaurang i Europa.

Annons
Annons

– Jag hade ingen aning om detta, jag såg det imorse. Men det är trevligt så klart, säger Magnus Nilsson.

Fäviken lagar mat på jämtländska råvaror och använder sig gärna av vilda växter. Just nu har de stängt för utvecklingsarbete innan restaurangen öppnar igen 1 juli.

– Det är svårt för mig att svara på varför det går så bra. Vi gör det vi gör och sedan är det folk som gillar det vi gör, säger han.

Det är OAD, Opinionated About Dining, som publicerat listan. Juryn består främst av matbloggare som reser världen runt för att äta, men även av journalister och andra matambassadörer. Resultat baseras på över 140 000 recensioner som juryn sammanställt.

Sverige tog sex placeringar på listan. Förutom Magnus Nilssons Fäviken representerade även Frantzén, Daniel Berlin, Oaxen, Mathias Dahlgren Matsalen och Ekstedts Sverige på listan. London-krogen Hedone placerade sig på plats 60 och drivs av den självlärda, svenska kocken Mikael Jönsson.

Vinnarrestaurangen blev den helt ekologiska, spanska restaurangen Azurmendi. Den gjorde en stor klättring då förra årets placering var nummer 18. 13 länder representerades på listan, och Spanien plockade fyra placeringar på topp tio-listan.

Nytt för listan i år är att fem asiatiska restauranger kvalade in, vilket inte hänt tidigare. För att ta del av hela listan, klicka här.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons