”Vi inväntar konkurrensverkets besked”

Den infekterade miljardaffären med Norge om militära lastbilar skjuts fram upp till 2 månader. Det framkommer i en exklusiv intervju med FMV:s generaldirektör Lena Erixon. Det sker efter avslöjande artiklar i SvD Näringsliv där Konkurrensverket sedan startade en granskning. Nu vill FMV invänta utgången av den.

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Det var i december som SvD Näringsliv kunde avslöja en rad stora oklarheter med den norsk-svenska upphandlingen av tunga lastbilar till försvarsmakterna - en order totalt värd runt 20 miljarder kronor. Bland annat hade svenska Försvarsmakten ändrat sina krav under gång, en av de huvudansvariga för upphandling hos Försvarsmakten, en hög officer, gick i förhandlingens slutskede över till den vinnande budgivare MAN Rheinmetall - vars bud dessutom höjdes under gång med 1,5 miljarder kronor sedan nya funktioner lagts till.

Norge har lett upphandlingen och norska upphandlingsregler har använts. Men plötsligt blev en kärnfråga om man i Sverige ändå kanske måste använda sig av svenska LOU (Lagen om Offentlig Upphandling).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons