”Läsning ska vara tryggt och roligt”

Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

Lina Kalmteg
Publicerad
Dilsa Demirbag-Sten. Foto: LEIF R JANSSON/TT

TRÄNA LÄSKONDISEN | DEL 6

Vad är ditt bästa tips för att öka läslusten hos barn och unga?

– I min värld utgår allt från att barnen tycker att det är roligt. Får man dem att tycka det är kul att läsa löser sig det andra. Man måste vara genuint intresserad av hur de ser på livet och läsa för dem. Boken i sig ska inte vara målet utan hur barnen förhåller sig till den. Genom samtalen kan man skapa möten genom boken.

Vad är din viktigaste insikt av arbetet med Berättarministeriet när det gäller att få barn att erövra skriv- och läskonsten?

– Vikten av vuxna som skapar en trygg miljö, så att barnen kan lägga eventuell oro och stress åt sidan och göra det lustfyllt för barnet och inte som någon plikt eller något väldigt tjusigt. Man ska initialt inte rätta och bedöma barnen.

Vad måste hända med läsförståelseundervisningen i skolan?

– Den måste vara mer kreativ och kul.

Hur är vi vuxna bra läsförebilder?

– Ha kul med barnen. Läs varannan mening, läs baklänges. Lek, det är viktigt att leka, det är kul att leka. Läs med arg röst, läs med glad röst. Läs med nyfiken röst. Hur låter man då? Den vuxna måste ta sig tid. Jag klandrar vuxenvärlden för det här.

Varför blev du själv en läsande och skrivande människa?

– Min mormor introducerade läsningen för mig, hon skapade en trygg miljö. Hon hade lätt kunnat lära mig att gilla hockey också, om hon hade varit intresserad av det. Hon hade fått med mig på vad som helst. Hon var en berättande människa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons