Världen reagerar starkt på attentaten i Köpenhamn

Dådet i Köpenhamn väcker avsky och ramaskri på många håll i världen. Många pekar på likheterna med tvilling-attackerna mot Charlie Hebdo och den judiska kocherbutik i Paris. ”Dåden är ren copycat av attackerna i Paris”, skriver New York Times. Flera menar att attacken varken var oväntad eller förvånande, och varnar för fler terrordåd i Europa. ”Det var inte en fråga om utan när”, skriver Jyllands-Posten. Från isreaeliskt håll uppmanar premiärminister Benjamin Netanyahu återigen europeiska judar att emigrera till Israel; ”Israel är ert hem”, säger han enligt Jerusalem Post. SvD har samlat reaktioner från omvärlden.

Publicerad
Annons

Berlingske Tidene: Tidningen rapporterar om en blek och samlad Helle Thorning-Schmidt som säger att ”vi har fått del av den otäcka smaken av fruktan och maktlöshet”. Hon säger att Danmark genomlevt några timmar man aldrig kommer att glömma. ”Det är en oändligt sorglig morgon”, säger hon. Men den danska premiärministern betonar att ”vi ska försvara vår demokrati och alltid försvara Danmark”. Hon insisterar att danskarna måste fortsätta att leva och tala normalt, och inte låta fruktan och fasan ta över. Thorning-Schmidt understryker att polisen ”inte tvekar det minsta att uppfylla sin plikt att skydda andra”. Klicka dig vidare för att läsa fler reaktioner från utländska medier.

Berlingske Tidene – Köpenhamn – blogsajt: Chefredaktören för Berlingske Tidene, Olav Skaaning Andersen, skriver om hur ”det oundvikliga har skett”. Han kallar det en ”tragisk, feg och barbarisk attack på vårt demokratiska sätt att leva och på vår omhuldade yttrandefrihet”. Men han tillägger att attacken inte är förvånande – tvärtom. Sedan Mohammed-krisen 2005 och satirteckningarna av Lars Vilks och andra konstnärer har Danmark varit en måltavla för islamistiska terrorister, skriver han. Trots detta slår attacken ”oerhört hårt” mot hela det danska samhället och ”kan inte fördömas kraftfullt nog”. Men om dådet gjorts i islams namn måste vi komma ihåg att det handlar om fundamentalister och inte vanliga muslimers synsätt, understryker Skaaning Andersen. Och tillägger med emfas: ”yttrandefriheten ger vi aldrig upp”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons