Bratislava – nyputsat resmål med nära till allt

Bratislava i Slovakien är en av EU:s minst omskrivna huvudstäder. Utmärkta vinkällare, prisvärda krogar och klassisk kultur talar för ännu ett resmål.

Publicerad
Annons

Bara en timmes resa från Wien ligger Slovakiens huvudstad Bratislava. Regionen är något av ett vägskäl mellan fyra länder – ingenstans i Centraleuropa är kontrasterna mellan olika politiska system och historiska epoker så närvarande som här.
I sitt läge längs floden Donau är Bratislava ännu en stad med ärorikt förflutet och den domineras av borgen med fyra torn – Bratislavas kännetecken. Nedanför ligger Sankt Martinsdomen från 1300-talet där kejsarinnan Maria Theresia kröntes 1741.

Under 300 år var detta kröningskatedralen för Österrike-Ungern och Bratislava var länge en trespråkig stad. Pressburg hette den för tyskarna och österrikarna, Pozsony för ungrarna. Historien präglas av tvära kast och den vackra staden har inte klarat sig utan ärr. Kommunisttidens motorväg sniker till exempel intill den anrika katedralen, rakt genom de gamla judiska kvarteren.
Sedan utländska investerare och turister har strömmat till är Bratislava åter en kosmopolitisk mötesplats. Allra först var österrikarna tillbaka och enligt framtidsplanerna kanske det blir spårvagn hit ifrån Wien, precis som förr. Gamla stan lyser numer i pastell och har trendiga inneställen med namn som Paparazzi där de unga slovakiska entreprenörerna håller till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons