Salt ökar risken för cancer

Kanske inte det vi vill höra i semestertider, men att dra ned på salta livsmedel som chips, bröd och bacon kan minska risken för magcancer. Det skriver BBC. Nu föreslås tydligare märkning.

LÄS ÄVEN:
Experternas åtta råd för att utrota cancer

Mikaela Åkerman
Publicerad
Annons
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Bakom rådet att ta det lugnt med saltkaret står World Cancer Research Fund (WCRF).

Organisationen arbetar med att bedöma vetenskapliga studier om hur matvanor kan påverka cancerrisken och ger rekommendationer därefter.

LÄS OCKSÅ:
Cancerfallen väntas öka lavinartat

Deras utlåtanden ligger delvis till grund bland annat för svenska Livsmedelsverkets riktlinjer.

WCRF:s önskan är att vi ska minska vårt saltintag, samt att livsmedel med en hög salthalt ska märkas tydligare.

Salt kan i för stora mängder påverka blodtrycket negativt, leda till hjärtattack och stroke, men också - som allt fler studier visar - orsaka cancer.

Organisationen har bland annat sagt att man tror att ett av sju magcancerfall i Storbrittanen skulle kunna förhindras om människor höll sig till det dagliga rekommenderande intaget på 6 gram, enligt
BBC.

Annons
Annons

I Sverige äter vi i genomsnitt 10-12 gram salt om dagen, det vill säga dubbelt så mycket som även Livsmedelsverket förordar.

– Magcancer är svårt att behandla framgångsrikt eftersom de flesta fall inte upptäcks förrän de är väletablerade, säger Kate Mendoza, chef för hälsoinformation vid WCRF. Något hon menar gör det ännu viktigare med bra livsmedelsval för att undvika att cancern utvecklas överhuvudtaget.

– Som att skära ner på saltintaget och äta mer frukt och grönsaker.

Organisationens förslag är att man inför en märkning i trafikljusmodell för att signalera hur mycket salt ett livsmedel innehåller: Rött för högt, gult för medium, och grönt för lågt.

Det är nämligen inte bara det salt vi själva strör på maten som är skadligt, menar WCRF, utan framförallt är det saltet som är dolt i våra livsmedel som är boven.

Men om någon sådan märkning är aktuell i Sverige är oklart. Även på Livsmedelsverket är det semestertider, och på presstjänsten ber man när SvD ringer att få återkomma.

LÄS OCKSÅ:
Cancerfallen väntas öka med 75 procent – på 20 år

LÄS ÄVEN:
Experternas åtta råd för att utrota cancer

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons