I säsong: Clementin

Det finns flera fördelar med att prenumerera på ekologiska frukter och grönsaker som levereras en gång i veckan direkt till dörren. En av de mer förbisedda är att man kan finna sådana varianter och sorter som för länge sedan försvunnit ur det gängse hårt standardiserade butikssortimentet. För något år sedan plockade jag ur lådan upp en mindre, brandgul citrusfrukt och utgick från att det var en helt vanlig clementin – ända tills jag satte tänderna i den.

Publicerad
Clementin - clementina (sp), shaifhirboush (arab) • Bäst november-mars.

Clementin - clementina (sp), shaifhirboush (arab) • Bäst november-mars.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Vilken smak! Ja, förresten vilken smak? På några sekunder kastades jag flera decennier tillbaka i tiden, och insåg att jag tack vare en motsträvig ekologisk odlare fått fatt i något så ovanligt som en gammaldags mandarin. Nästa tanke skämdes jag nästan över, eftersom jag nu associerade till godis med mandarinsmak. För det är ju den här aromen smakteknologerna har som referens och försöker härma, trots att själva frukten på de flesta håll har utmönstrats.

Mindre förädlade mandariner må vara smakmässigt rikare, men är samtidigt välförsedda med kärnor. Så clementinen, som ofta är helt kärnfri, stod snart som obestridd segrare. Att båda frukterna i något slags fredlig samexistens borde kunna få finnas på butikshyllorna är det nog bara vi obotliga mångfaldsromantiker som kan tillåta oss att tycka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons