Det här äter vi helst till vardagsmiddag

Svenskarna vill helst äta kyckling till middag.
Svenskarna vill helst äta kyckling till middag. Foto: Tim Winter/IBL

Spagetti och köttfärssås som toppat listan över svenskarnas favoritmat på vardagar under flera år har fått vika sig. Nu är det kyckling som gäller. För första gången har också vegetariska rätter tagit sig in bland vardagsrätternas tio i topp.

Karin Birgersson
Publicerad
Annons

Svenskarnas vardagsfavorit på middagsbordet är kyckling. Det visar Matrapporten som under fem år kartlagt svenskarnas matvanor och matbeteenden. Det är matkommunikationsbyrån Food & Friends som tillfrågat 1 018 personer i åldrarna 15–74 år om deras vanor och attityder kring måltider. Undersökningen görs för att se förändringar i svenskarnas sätt att tänka kring mat och vad man äter.

Under flera år har spagetti och köttfärssås toppat listan över mat vi helst vill äta på vardagskvällar. Men i år visar alltså rapporten att det slagit om – nu är kyckling det populäraste middagsvalet.

För första gången har också vegetariskt tagit sig in på listan över svenskarnas tio i topp-mat.

Visserligen äter svenskar fortfarande mycket kött men 39 procent av de tillfrågade 1 018 personerna säger att de framöver kommer att äta mindre nöt- och fläskkött till förmån för andra livsmedel. Intresset för lokal och närodlad mat ökar också kraftigt, enligt Matrapporten.

Var hittar då svenskarna inspiration till sin middagsmat. Allt fler överger bläddrandet i kokböcker för att i stället få tips via Instagram och Facebook. Antalet som aktivt använder sociala medier till hjälp i sin matlagning har ökat från 12 procent 2015 till 21 procent i år.

– Majoriteten av de vi har frågat anger att måltiden är ett tillfälle att umgås med vänner och familj eller att det är dagens höjdpunkt. Detta kan vara en bidragande orsak att vi lägger ner tid i köket, under helgerna lagar mer än hälften mat längre än 45 minuter, säger Pontus Dahlström, projektledare på Food & Friends.

Även om vi spenderar en hel del tid i köket och särskilt på helgerna så är det svårare att få tiden att räcka till på vardagar. Då får inte matlagningen ta mer än en dryg halvtimme.

Tacos är en populär helgrätt.
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons