Löfven: Så ska fler dela på ansvaret
Inför säkra länder, tvinga kommuner och EU-länder att ta ansvar och öka antalet kvotflyktingar. Det säger statsminister Stefan Löfven inför sitt möte under tisdagen med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om flyktingkrisen.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll en pressträff under måndagsförmiddagen inför sin resa till Tyskland där han ska träffa förbundskansler Angela Merkel, som tagit tätpositionen i EU när det gäller den pågående flyktingkrisen.
Löfven konstaterar att EU-ländernas åtaganden inte räcker och att fördelningen är oacceptabel med få länder som tar emot många och en hel del länder som knappt tar emot några flyktingar.
– Världens flyktingkris är inte en europeisk flyktingkris, det är en ansvarskris, sa Stefan Löfven.
Både Sverige och Tyskland, som hör till de länder i EU som tar emot störst andel flyktingar, förespråkar ett gemensamt system med bindande kvoter, där alla EU-länder ska delta.
– Jag är hoppfull när jag nu hör fler och fler ledare säga sig vilja ta ansvar, sa Löfven och passade på att ge en känga till Ungern som han menade borde ta ett större ansvar eftersom man fick en stor del av EU:s stödsystem.
Statsministern vill att EU-länderna tillsammans ska ta emot 100 000 kvotflyktingar och förespråkar nu principen med ”säkra länder”, med snabbare handläggning av flyktingar från länder där få får uppehållstillstånd. Det kommer knappt att påverka Sverige, men kan påverka på EU-nivå.
Under pressträffen tog Löfven upp tio punkter för att reformera EU:s flyktingpolitik.
Det handlar bland annat om att inrätta en permanent och tvingande omfördelningsmekanism, få EU-kommissionen att hitta lagliga vägar in till EU samt satsa på EU:s asyl- och gränsmyndigheter.
På inrikesfronten säger även Löfven att regeringen ska presentera ett etableringspaket i höstens budget.
Löfven säger också att det kommer att bli en tvingande lag för kommuner i Sverige om att ta emot flyktingar. Alla måste bidra, menar han. En utredning om frågan har gjorts och nu inväntar regeringen remissvar.
– Alla kommuner i Sverige måste dela på ansvaret, sa Löfven i samband med pressträffen.
Stefan Löfven bjöd i helgen in oppositionen för att tala om flyktingkrisen, och Sveriges hållning i EU. Moderaterna har tidigare gett kalla handen till blocköverskridande samtal om migration- och integrationsfrågor. Men nu ska man sätta sig ner med regeringen och de övriga riksdagspartierna.
– Statsministern ringde i går i det här aktuella läget vi har nu och vill diskutera den här frågan på Europanivå är det rimligt att tacka ja, återstår att se när samtalet blir. Möjligen har vi fått nya förslag från EU-kommissionen, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra till SvD.
Hon välkomnar Stefan Löfvens initiativ som kom fram under pressträffen, men kräver mer handling.
– Jag välkomnar att han vill fortsätta att driva att fler europeiska länder måste ta ansvar i den kris vi har nu, men jag saknar konkreta förslag på hur det ska gå till att få fler att ta det ansvaret. Det är inte acceptabelt med en lösning att Sverige och Tyskland tar väldigt mycket ansvar, säger Anna Kinberg Batra (M) till SvD.
Men vad skulle du göra annorlunda om du var statsminister?
– Att det är svårt sticker jag inte under stol med, men konkreta saker Löfven skulle vara tydliga med, hur man ska använda EU-budget och stödja länder som kan ta större ansvar. Dels hur han konkret vill förbättra arbetet mot människosmuggling, vi har konkreta straffskärpningar där, säger Anna Kinberg Batra.
Ni sitter ju i samma partigrupp som Ungerns Viktor Orban – kan inte ni pressa på i det sammanhanget?
– Framför allt är vi i samma partigrupp som Angela Merkel som tar mycket stort ansvar. Det är oacceptabelt att flera regeringar inte tar ansvar och jag har även tidigare kritiserat Ungern, säger Anna Kinberg Batra.
Vänsterpartiet välkomnar förslagen, men är emot ett system med säkra ursprungsländer.
– Det riskerar att ett litet antal personer som faktiskt har asylskäl inte får sitt fall prövat. Jag tycker att det ökar rättsosäkerheten. Det finns redan i dag ett system för "uppenbart ogrundad ansökan", säger Jonas Sjöstedt till TT.