Tacka pappa för Alfons Åberg

STYRKEPROV Det skulle inte bli fler Alfonsböcker. Men ”jag ska bara” göra en till, tänkte Gunilla Bergström och skrev den tjugofemte berättelsen – 38 år efter den första. Idagsidan mötte henne för att tala om vikten av att läsa med sina barn, pappafiguren och om att vara mamma till ett vuxet handikappat barn.

Maria Carling
Uppdaterad
Publicerad
Annons

År 1972 gjorde Aftonbladet-journalisten och småbarnsmamman Gunilla Bergström braksuccé med bilderboken ”God natt Alfons Åberg”. I dag är hennes böcker Sveriges näst mest utlånade (Astrid Lindgren är etta på listan) och Alfons är världskänd. Den här veckan gör den smått filosofiske buskillen och hans piprökande pappa comeback i ”Alfons med styrkesäcken”, ännu en tänkebok för både barn och vuxna om gränsen mellan fantasi och verklighet eller om fantasi också är verklighet?

– Jag håller alltid på med de där eviga frågorna. Det här är ju en Alfonsgrej, kan jag tänka. Jag skalar av och skalar av, kokar ner tanken till barnnivå för att förstå själv. Är det dessutom någon annan som fattar på kuppen så är det ju jättebra, säger Gunilla Bergström på en övertygande göteborgska med skönt rökig ton i rösten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons