Oscar Jonsson: Blir Moldavien Putins nästa seger?

Det är rörigt i ännu ett ryskt grannland. Det gynnar Kremls mål att stoppa dess närmande till EU, tror forskaren Oscar Jonsson.

Publicerad
Ett "omvänt Majdan" hotar att fylla på den berömda Lazarus-kyrkogården i Moldaviens huvudstad Chisinau.

Ett "omvänt Majdan" hotar att fylla på den berömda Lazarus-kyrkogården i Moldaviens huvudstad Chisinau.

Foto: Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Ett "omvänt Majdan" hotar att fylla på den berömda Lazarus-kyrkogården i Moldaviens huvudstad Chisinau.

Ett "omvänt Majdan" hotar att fylla på den berömda Lazarus-kyrkogården i Moldaviens huvudstad Chisinau.

Foto: Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN
Ett "omvänt Majdan" hotar att fylla på den berömda Lazarus-kyrkogården i Moldaviens huvudstad Chisinau. Foto: Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som USA:s utrikesminister John Kerry hyser förhoppningar om att kunna lyfta sanktionerna mot Ryssland pågår det en annan geopolitisk dragkamp i Europa, den om Moldavien. Fast dragkamp är nog fel ord att använda. EU:s tålamod har gradvis försvunnit när Moldavien 2013 gick från att vara det östra partnerskapets framgångssaga till idag en prolongerad politisk kris med uteblivna reformer.

Några som även tappat tålamodet är det moldaviska folket. Under hösten har Moldavien haft sitt eget ”Majdan” där folkmassor från både pro-ryska och pro-europeiska läger protesterat mot regeringen och den bestående korruptionen. Mest noterbart var det i november 2014 när en miljard dollar, en åttondel av Moldaviens BNP, förskingrades från bankväsendet och fick täckas från statskassan. Då lyckades megaoligarken Vladimir Plahotniuc kasta konkurrenten Vladimir Filat i fängelse.

Annons
Annons

Härom veckan blixtsammankallades parlamentet och godkände en ny regering på blott 33 minuter bakom stängda dörrar, utan media och förannonsering. Först försökte Plathoniuc nominera sig själv som premiärminister, men presidenten vägrade. Då nominerade han en vän från universitetet, Pavel Filip, vilken blev godkänd efter vad som förefaller vara omfattande röstköp. Då stormades parlamentet av supportrar till socialisterna och det pro-ryska Vårt parti (PN), och ett tjugotal skadades. Dessa partier har över det politiska spektrat enats på Chisinaus gator under protesterna.

Det är en tragisk historia om korruption. Frågan är dock var geopolitiken kommer in? Det svensk- och polskledda EU-initiativet östra partnerskapet ses av Ryssland som ett försökt att stänga ute ryskt inflytande i Rysslands ”nära utland”, ett inflytande Kreml anser essentiellt för sin roll som stormakt. Av partnerskapets sex länder har Ryssland gått i krig med och ockuperat delar av två länder, Georgien och Ukraina. Armeniernas arm bröts i sista stund innan de skrev associationsavtal med EU, som de har mer handel med, och istället leddes de in i den ryskledda Eurasiatiska ekonomiska unionen.

Står och väger gör Europas fattigaste land, Moldavien, som har skrivit associationsavtal med EU. Ryssland har länge försökt förhindra en stark moldavisk stat som orienterar sig västerut. Ett av de främsta medlen är den ”frusna” konflikten om det de facto-självständiga Transnistrien där Ryssland behåller ”fredsbevarande” trupp sedan 1992. Ett nyare medel är det ryska stödet till separatistiska strömmar i regionen Gaugazien i söder, där en pro-rysk guvernör styr.

Annons
Annons

Som svar på EU:s sanktioner införde Ryssland sanktioner på livsmedel från många EU-länder. I den vändan inkluderade Kreml även Moldavien, vars agrikulturella export till Ryssland uppgår till 1,6 miljarder dollar, cirka 20 procent av BNP. När befolkningen får det märkbart sämre är det inte förvånande att delar av den tar till gatan.

Vad finns det då för alternativ? Socialisternas Igor Dodon och PN:s Renato Usatii har åkt i skytteltrafik till Moskva. Dodon är öppet pro-rysk och kampanjar med Kremls stöd, bland annat med affischer på honom och Putin och genom starkt understöd i ryska medier som har stort inflytande i Moldavien. Usatiis parti blev i sin tur avstängt i valet i december 2014 för finansiellt stöd utifrån. Domen kom precis innan valet, direkt efter att 13 beväpnade kriminella och ex-militärer med rysk anknytning gripits för förberedelser för ett väpnat kuppförsök.

Även om dagens politiska kris är skapad av korruption och en försämrad levnadssituation har Ryssland arbetat medvetet under lång tid för att förhindra Moldaviens västintegration. Det är ett agerande som följer Rysslands allomfattande hållning, där tillämpning av militära medel föregås av år med icke-militär påverkan (se min studie i ämnet). I kombination med det bristande intresset från EU har Ryssland goda möjligheter att i närtid uppnå det strategiska mål de misslyckades med i Ukraina, att skapa ännu en stat styrd av Kreml-vänliga intressen.

Oscar Jonsson är doktorand på Department of War Studies vid King’s College i London. Hans föregående artikel handlade om rysk cyberkrigföring mot Sverige.

Redaktionens lästips! Ett tema i EU:s övervakning av rysk desinformation, Disinformation Review, är hur ryska medier utnyttjar nyårskränkningarna i Tyskland mot kansler Merkel och jämför hennes agerande med Kristallnatten för att leda tankarna till judeutrotning. Bakom allt påstås CIA ligga, som betalar förövarna med heroin.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons