Facket tvingar fram sänkt lön

Byggnads har tvingat fram en lönesänkning för arbetarna på Wäst-bygg i Borås med 6 000 kronor i månaden. Orsaken är en lokal lönetvist, som ska vidare till centrala förhandlingar.

TT
Publicerad
Annons

Ett av Västsveriges största byggbolag, Wäst-bygg i Borås, tvingas sänka sina löner för byggnadsarbetarna vid ett bygge i Borås med 6 000 kronor i månaden. Det efter att fackförbundet Byggnads hotat med vite med 400 000 kronor ifall bolaget väljer att ha kvar samma löner som tidigare, skriver Borås-Tidning (BT). Wästbygg är inte det första bolaget som tvingats sänka lönerna, även Peab har tvingats till samma sak tidigare skriver BT.

Tvisten handlar om vad arbetarna vid bygget i Borås ska ha i månadslön. Wäst-bygg erbjöd 29 000 kronor, facket ville ha upp lönen ytterligare en tusenlapp. Parterna kom inte överens. I stället kallades till centrala förhandlingar. Under tiden krävde facket att Wäst-bygg skulle följa kollektivavtalet, med en så kallad stupstockslön, eller grundlön, på 22 272 kronor tills förhandlingarna var klara.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons