ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”På spaning efter den tid som flytt” blir ljudbok - på 120 skivor

120 skivor och 153 timmar av lyssning väntar den som önskar lyssna sig genom hela ”På spaning efter den tid som flytt”. Naxos inspelning av Marcel Prousts mastodontverk blir troligtvis världens längsta ljudbok, rapporterar New York Times.

Henrik Sahl Johansson
Publicerad
Annons

Efter 45 dagar av faktisk inspelningstid är den nu klar, ljudboken som täcker alla sju böcker i Proust-serien ”På spaning efter den tid som flytt”. För inläsningen står den brittiske skådespelaren Neville Jason som även läste in den nedkortade version som gavs ut 2000. Till New York Times säger Jason att han sköt upp inläsningen av hela serien i flera år med rädsla för längden, men att uppgiften kändes mindre betungande när han väl påbörjat arbetet.

Marcel Proust skrev sina sju böcker i serien ”På spaning efter den tid som flytt” mellan år 1909 och 1922. Den första, ”Swanns värld”, publicerades 1913 och den avslutande ”Den återfunna tiden” publicerades år 1927, fem år efter författarens död. Böckerna är kända både för sitt omfång och för sitt inflytande på den modernistiska prosan, samt för utforskandet av minnets funktioner. I dag anses romansviten vara en av litteraturhistoriens absolut främsta verk.

Laddar…