ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Höst i grytan

Allt i en gryta utvecklar smakerna och går med fördel att laga dagen innan den ska serveras. Dessutom ett smakfullt sätt att ta tillvara på säsongens grönsaker och rotfrukter på. Här är några goda förslag att ställa på spisen några timmar.

Publicerad
Mustig äppelgryta med fläskkött och rosmarin Foto: JUREK HOLZER
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Pikant högrevsgryta med morot och fänkål

Förebilden till den här grytan är klassikern kokt kalv i dillsås.
Till receptet

Foto: MARI BERGMAN

Indisk Dal med koriander och mango chutney

Servera din Dal med ris, mango chutney och ½ kruka hackad koriander.
Till receptet

Mustig äppelgryta med fläskkött och rosmarin

Servera med potatismos smaksatt med bacon.
Till receptet

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Gryta med biff och öl

Köttet får puttra i ett par timmar i öl och blir mört och smakrikt.
Till receptet

Kalvgryta från Restaurant Le 20123. Härligt mustig gryta som med fördel går att laga dagen innan. Foto: ANN LINDBERG

Kalvgryta från Restaurant Le 20123

Härligt mustig gryta som med fördel går att laga dagen innan den ska serveras. Använd ett gott rött grytvin med smaker som utvecklar sig.
Till receptet

Foto: PRIVAT

Grönsaksgryta Ratatouille style

Härlig grönsaksgryta som räcker till många.
Till receptet

Foto: PELLE BERGSTRÖM

Ratatouille med chèvre och chorizo

En lättgratinerad ratatouille blir perfekt till stark korv.
Till receptet

Mölstads vintips: Fetzer Chardonnay, 89 kr, Kalifornien, USA, 16653.

Foto: PELLE BERGSTRÖM

Kinesisk fläsklägg med calvados och ingefära

Servera med kokt ris eller tjocka udonnudlar.
Till receptet

Mölstads vintips: Morgon, 89 kr, Bourgogne, Frankrike, 5106.

Foto: MALIN HOELSTAD

Fisk- och skaldjursgryta med tomat, stjärnanis och pernod

Pernodspetsad fiskgryta.
Till receptet

Foto: MALIN HOELSTAD

Rotfruktsgryta Pochero

Den här korvgrytan är inspirerad av en argentinsk köttgryta. Vill man göra den hetare går det bra att koka med 1/2 skivad röd chili (spansk peppar).
Till receptet

Vintips: Bolgarello, 71:-, 2009, Toscana, Italien, 99803.

Foto: PETER KROON

Osso bucco med potatismos

1 timme. Tareq Taylors morfar var den siste brittiske konsuln i Malmö och det här var hans paradrätt, som han hade lärt sig att laga när han var stationerad i Italien under andra världskriget. Servera med potatismos smaksatt med riven parmesanost.
Till receptet

Mölstads vintips: Saint Clair Pinot Noir, 99 kr, Marlborough, Nya Zeeland, 16015.

Foto: TOMAS WALLENTINUS

Lammchili Marrakech spicemarket

4 portioner. Man måste bara älska en maträtt som denna: Lägg alla ingredienser i en gryta, låt stå några timmar på spisen, klart.
Till receptet

Vintips: El Coto Crianza, 75 kr, Rioja, Spanien, 12670.

Gryta på fläsk med mungbönor och schalottenlök

4 portioner. Smakrik gryta!
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Kjells fiskgryta

När min svåger Kjell gör sin fiskgryta special, så blandar han fiskfiléer efter vad han hittar i fiskdisken. Ibland lägger han också i musslor. Kokt eller pressad potatis är gott till.
Till receptet

Vintips: Fleur du Cap Chardonnay, 87:-, 2009, Coastal Region, Sydafrika, 2015.