Höst i grytan
Allt i en gryta utvecklar smakerna och går med fördel att laga dagen innan den ska serveras. Dessutom ett smakfullt sätt att ta tillvara på säsongens grönsaker och rotfrukter på. Här är några goda förslag att ställa på spisen några timmar.
Pikant högrevsgryta med morot och fänkål
Förebilden till den här grytan är klassikern kokt kalv i dillsås.
Till receptet
Indisk Dal med koriander och mango chutney
Servera din Dal med ris, mango chutney och ½ kruka hackad koriander.
Till receptet
Mustig äppelgryta med fläskkött och rosmarin
Servera med potatismos smaksatt med bacon.
Till receptet
Gryta med biff och öl
Köttet får puttra i ett par timmar i öl och blir mört och smakrikt.
Till receptet
Kalvgryta från Restaurant Le 20123
Härligt mustig gryta som med fördel går att laga dagen innan den ska serveras. Använd ett gott rött grytvin med smaker som utvecklar sig.
Till receptet
Grönsaksgryta Ratatouille style
Härlig grönsaksgryta som räcker till många.
Till receptet
Ratatouille med chèvre och chorizo
En lättgratinerad ratatouille blir perfekt till stark korv.
Till receptet
Mölstads vintips: Fetzer Chardonnay, 89 kr, Kalifornien, USA, 16653.
Kinesisk fläsklägg med calvados och ingefära
Servera med kokt ris eller tjocka udonnudlar.
Till receptet
Mölstads vintips: Morgon, 89 kr, Bourgogne, Frankrike, 5106.
Fisk- och skaldjursgryta med tomat, stjärnanis och pernod
Pernodspetsad fiskgryta.
Till receptet
Rotfruktsgryta Pochero
Den här korvgrytan är inspirerad av en argentinsk köttgryta. Vill man göra den hetare går det bra att koka med 1/2 skivad röd chili (spansk peppar).
Till receptet
Vintips: Bolgarello, 71:-, 2009, Toscana, Italien, 99803.
Osso bucco med potatismos
1 timme. Tareq Taylors morfar var den siste brittiske konsuln i Malmö och det här var hans paradrätt, som han hade lärt sig att laga när han var stationerad i Italien under andra världskriget. Servera med potatismos smaksatt med riven parmesanost.
Till receptet
Mölstads vintips: Saint Clair Pinot Noir, 99 kr, Marlborough, Nya Zeeland, 16015.
Lammchili Marrakech spicemarket
4 portioner. Man måste bara älska en maträtt som denna: Lägg alla ingredienser i en gryta, låt stå några timmar på spisen, klart.
Till receptet
Vintips: El Coto Crianza, 75 kr, Rioja, Spanien, 12670.
Gryta på fläsk med mungbönor och schalottenlök
4 portioner. Smakrik gryta!
Till receptet
Kjells fiskgryta
När min svåger Kjell gör sin fiskgryta special, så blandar han fiskfiléer efter vad han hittar i fiskdisken. Ibland lägger han också i musslor. Kokt eller pressad potatis är gott till.
Till receptet
Vintips: Fleur du Cap Chardonnay, 87:-, 2009, Coastal Region, Sydafrika, 2015.