Muslimer värst drabbade av terrorattacker

Antalet terrorattacker i världen har formligen exploderat under senaste året. I många fall läggs skulden på islamsk extremism, som i fallet med terrordådet i Paris. Runt 80 procent av alla dödsoffer för terrorism är dock muslimer i den islamska delen av världen.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

Det är inte västländerna och västerlänningar som är värst drabbade av terrorattacker, även om Parisdådet just nu står i strålkastarljuset och västvärlden känner sig som måltavla. Hela 82 procent av alla döda i terrorangrepp finns i fem länder: Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria och Syrien - länder med stor andel muslimsk befolkning. Det framgår av den årliga «Global Terrorism Index» som görs av ansedda Institute for Economics and Peace.

Under förra året skedde nära 10 000 terroristattacker i världen, och över 90 procent i länder med grova brott mot mänskliga rättigheter. Nära 18 000 människor dödades i dåden, 14 722  av dem i de fem muslimskdominerade länderna. Irak var värst drabbat med 6 362 döda i terrorangrepp. Därefter kommer andra länder långt från västvärlden: Indien, Somalia, Filippinerna, Yemen, Thailand, Kenya, Egypten och Libanon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons