Ljusets fyrtorn i Hallunda

ett falurött träskepp Stockholm har fått något så ovanligt som en ny, lutande kyrka. Första söndagen i advent stötte biskop Caroline Krook kräklan mot kyrkporten. Tre veckor senare är Ljusets kyrka i Hallunda ett levande centrum med gudstjänster, julspel och himlande barn.

Publicerad
Annons

”Kolla, en fjäril”. Dagisklassen på väg in mot julspelet Jesu födelse gör stora ögon när föreställningens organist kutar förbi klädd i vitt och med stora, silverglänsande vingar på ryggen. Trots att Ljusets kyrka i Hallunda invigdes för bara tre veckor sedan, har redan 850 barn hunnit lära sig något om Jesu födelse. Och det var just det som var tanken med att bygga den nya kyrkan mitt i byn, bland skolor och höghus.
Ljusets kyrka sticker ut där den seglar upp som ett falurött träskepp i betongbebyggelsen i Hallunda söder om Stockholm; gammal trätradition möter modern svensk förortshistoria.
Det var som inslag i den stora omflyttningen från landsorten till storstädernas förorter som kyrkobyggandet på allvar tog fart i Sverige. Sedan mitten av 1950-talet har det under varje decennium skapats lika många nya kyrkor som under hela 1700-talet.

Ljusets kyrka visar hur man bygger gudshus år 2004. Kyrksalens sluttande väggar tar rummet mot nya dimensioner och gör att det snurrar en smula i skallen. Ansvariga
arkitekterna Thomas Bernerstedt och Kjell Rosenborg på FRS Arkitektkontor döpte sitt förslag till Öppet uppåt, för kyrkans kärlform med lutande väggar och ljusöppningar i taket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons