ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Gladwell – briljant eller en illusionist?

Briljant tänkare eller illusionist som skarvar med fakta? Åsikterna går isär om Malcolm Gladwell, men hans populärvetenskapliga böcker säljer som smör. I nya ”David och Goliat” vänder han upp och ner på begreppet underdog.

Helena Gustavsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vem är stark och vem är svag? Vem är egentligen en underdog? Kan omständigheter som vi reflexmässigt kallar nackdelar egentligen vara fördelar? Författaren Malcolm Gladwells nya bok tar avstamp i den bibliska historien om David och Goliat, den som ofta används som metafor för att illustrera hur någon till synes oslagbar, en jätte, kan besegras av en betydligt lättviktigare motståndare.

Gladwell vänder dock på historien och hävdar att vi hela tiden missbedömt styrkeförhållandena – herdepojken David var egentligen den med bäst förutsättningar. En ballistikexpert beräknar till exempel att den sten som David slungade iväg kan ha träffat Goliat med samma kraft som kulan från en modern pistol. Och kanske var ”jättens” storlek – hur stor han faktiskt var är omstritt – inte alls en fördel utan orsakad av tumörsjukdomen akromegali, vilken i så fall även påverkade hans syn.

Laddar…