Analys

Patricia Hedelius:Vattenfall mot alla vindar

Patricia Hedelius

Listan på Vattenfalls utmaningar är avskräckande lång, frågan är om det ens är möjligt att tackla svårigheterna utan att göra radikala förändringar i bolaget.

Publicerad
Annons

Att vårens skalv i Japan med tillhörande kärnkraftshaveri också skulle drabba europeiska energibolag var det få som kunde tänka sig. Att det skulle kosta Vattenfall och svenska skattebetalare drygt 10 miljarder kronor var det ännu färre som kunde föreställa sig. På Vattenfalls andra hemmamarknad, Tyskland, är kärnkraftsmotståndet tungt och i kombination med dåliga opinionssiffror för förbundskansler Angela Merkel gick det snabbt att ta beslut om att avveckla all kärnkraft. Med ett penndrag blev Vattenfalls tyska kassakor förvandlade till ett svart kostnadshål.

Det var inte bara den engångskostnaden som hjälpte till att halvera Vattenfalls senaste vinst. En dyr föraning om sämre tider med lägre efterfrågan och prisfall kostade bolaget 3,6 miljarder det senaste kvartalet. Den trenden riskerar att bita sig fast i och med skuldkris och lågkonjunktur. Den stora skuld på nära 100 miljarder kronor som Vattenfall och förre vd:n Lars G Josefsson drog på sig i samband med köpet av holländska naturgasbolaget Nuon blir allt tuffare att betala av nu när vinsterna krymper. Att fortsätta sälja delar av verksamheten som ett led i att minska bolagets spretighet ger inget stort extra klirr i kassan. Utsikter om sämre tider ger sällan högsta möjliga prislapp för en säljare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons