USA:s kongress skakas av ännu en budgetstrid

Ett kort tag såg det ut som om kongressen tagit till sig budskapet i sjunkande opinionssiffror, men nu har en ny budgetstrid flammat upp. Om några dagar kan den federala katastrofhjälpskassan vara tömd.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det har varit ovanligt många och dyra naturkatastrofer i USA i år, med tornador, översvämningar, orkaner och jordbävningar. Myndigheten Fema som betalar ut stödpengar till drabbade orter tas nu till som slagträ i ställningskriget i kongressen, där den tongivande republikanska majoriteten i representanthuset kräver att nya anslag ska vägas upp av nedskärningar på annat håll.

Ett förslag med den innebörden antogs i huset men föll i senaten. Den demokratiske majoritetsledaren Harry Reid inställde ett planerat veckouppehåll och har kallat till ny omröstning i dag. Till saken hör att medlen som strypts skulle gå till gröna energiprojekt, ett ämne som aktualiserats i och med solenergiföretaget Solyndra. Det hade fått en halv miljard dollar i kreditgarantier och president Barack Obama kom på besök, men nu har det gått i konkurs.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons