USA:s kongress skakas av ännu en budgetstrid

Ett kort tag såg det ut som om kongressen tagit till sig budskapet i sjunkande opinionssiffror, men nu har en ny budgetstrid flammat upp. Om några dagar kan den federala katastrofhjälpskassan vara tömd.

Karin Henriksson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det har varit ovanligt många och dyra naturkatastrofer i USA i år, med tornador, översvämningar, orkaner och jordbävningar. Myndigheten Fema som betalar ut stödpengar till drabbade orter tas nu till som slagträ i ställningskriget i kongressen, där den tongivande republikanska majoriteten i representanthuset kräver att nya anslag ska vägas upp av nedskärningar på annat håll.

Ett förslag med den innebörden antogs i huset men föll i senaten. Den demokratiske majoritetsledaren Harry Reid inställde ett planerat veckouppehåll och har kallat till ny omröstning i dag. Till saken hör att medlen som strypts skulle gå till gröna energiprojekt, ett ämne som aktualiserats i och med solenergiföretaget Solyndra. Det hade fått en halv miljard dollar i kreditgarantier och president Barack Obama kom på besök, men nu har det gått i konkurs.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons