ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Riksbankschefen ger professorn svar på tal

Riksbankschef Stefan Ingves ger Lars EO Svensson svar på tal. En centralbank bör ta hänsyn till finansiella obalanser och Riksbanken överprövar inte alls Finansinspektionens (FI) beslut. Men nu är det upp till Finansinspektionen att använda de verktyg som de har fått och helst bör också politikerna agera.

Louise Andrén Meiton
Publicerad
Annons

Stefan Ingves tar emot på Riksbanken. Tidigare samma dag meddelade han att reporäntan lämnas oförändrad på 0,75 procent men att sannolikheten för en sänkning i närtid har ökat. Som alltid var Ingves tydlig med att varje beslut fattas först på själva räntemötet. Riksbanken har fått kritik för att fokusera för lite på inflationen och för mycket på hushållens skulder. Stefan Ingves åsikt är bergfast.

– Det har förts en diskussion om detta under lång tid i centralbanksvärlden. Min syn har under många år varit att det är svårt att bortse från vad som sker på skuldsidan även om det kan vara svårt att kvantifiera riskerna. Men blir skulderna väldigt stora får man bekymmer förr eller senare och det kan man inte bortse ifrån.

Laddar…