Saffran skyddar hjärnceller

Saffran innehåller ett ämne som skyddar hjärnceller och kan förhindra MS. Det visar ny forskning vid University of Alberta, USA.

– Upptäckten kan leda till nya läkemedel, säger forskaren Chris Power.

Charlotte Lindahl
Publicerad
Annons

Forskarna har upptäckt att hjärnceller skyddas av ämnet crocin som finns i saffran. Crocin är en naturlig kemisk förening, som bland annat ger kryddan dess starka gulröda färg. Tidigare har det varit känt att crocin kan skydda nervceller, men forskarlaget vid universitetet i Alberta ville utveckla kunskapen och undersökte hur ämnet påverkade skadade hjärnceller.

De första studierna visar att ämnet från saffran framförallt förhindrar hjärnceller från att förlora sin viktiga isolering.

– Multipel skleros kännetecknas av inflammerade hjärnceller som har förlorat denna skyddande isolering, vilket i slutändan leder till neurodegeneration, förklarar Chris Power, som leder studien, på
universitetets hemsida.

Forskningen om saffran och MS är bara i inledningsfasen. Teamet har därför inte gjort någon fallstudie med MS-drabbade för att se om deras upptäckt fungerar i verkligheten. Men forskarna är hoppfulla inför den kommande forskningen.

– Upptäckten kan leda till nya läkemedel för behandling av MS och andra neuroinflammatoriska sjukdomar, till exempel Parkinsons, ALS och Huntingtons sjukdom, säger forskaren Chris Power till tidningen
Emaxhealth.

Forskarlaget har publicerat en inledande rapport i
The journal of immunology.

Vad kan du om saffran?quiz.svd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons