”Jag vill förbluffa mig själv”

Hon ska bli 300 år Självanalyser har aldrig varit något för filmaren, konstnären och professorn Marie-Louise Ekman. Full fart framåt snarare än frågan varför tycks driva henne mot okända marker. Nyligen gjorde hon och maken Gösta Ekman en film ihop. Nu planerar hon en teaterpjäs.

Publicerad
Marie-Louise i gympadojor, men hon gillar också att klä sig i tweedkostym och har hävdat att hon innerst inne alltid känt sig som en bög.

Marie-Louise i gympadojor, men hon gillar också att klä sig i tweedkostym och har hävdat att hon innerst inne alltid känt sig som en bög.

Annons

La rivoluzione siamo noi - revolutionen, det är vi - står det på granndörren till Marie-Louise Ekmans rektorsrum på Kungliga konsthögskolan som hon styr sedan sex år tillbaka. Att vara rektor för en av landets viktigaste konstutbildningar måste kännas både paradoxalt och oändligt skönt för Marie-Louise Ekman som just fått ett nytt treårigt förordnande. Hennes egna skolår skulle kunna personifiera ordet skoltrött: Marie-Louise Ekman relegerades både från Östermalms kommunala flickskola och Beckmans reklamskola.

Nu sitter hon här, ”ett gammalt rötägg som jämt blev nerskickad till rektor”, med benen och de fjäderlätta gympadojjorna uppslängda på arbetsbordet. Och det är inte vilken skrubb som helst. Högst uppe i rummet på Skeppsholmen har hon fri sikt mot Södermalm där på andra sidan Saltsjön. Hit promenerar Marie-Louise, alltid med maken Gösta Ekman som sällskap, varje morgon från lägenheten och håller lagom klädsam koll och oordning på framtidens stjärnor på konst- och designhimlen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons