”Att kritisera islam är inte en fobi”

Kulturminister Alice Bah Kuhnke behöver skilja på islamkritik och muslimhat, skriver Devin Rexvid.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke behöver skilja på islamkritik och muslimhat, skriver Devin Rexvid. Foto: Lefteris Pitarakis/AP, Fredrik Sandberg/TT, Pirvat

Kulturministerns utlovade satsning mot islamofobi kan få en för ministern oönskad effekt. Ökad kunskap om en del förtryckande islamiska praktiker kan inge samma rädsla hos vissa svenskar som gjorde mig så pass rädd att jag inte bara lämnade utan också vände mig mot islam, skriver Devin Rexvid.

Publicerad
Annons

I samband med den senare tidens moskébränder ingav kulturminister Alice Bah Kuhnke ett löfte om satsningar för att öka svenskarnas kunskaper om islam. Detta löfte kan nog ses som en i raden av politiska kurer mot ”åkomman” islamofobi. Det är nog anmärkningsvärt att ett statsråd lovar satsningar som utgår ifrån islamofobi som är ett omtvistat begrepp bland forskare. Begreppet är både vilseledande och problematiskt då det bygger på en felaktig politisering av den kliniska termen ”fobi” som står för ”sakligt omotiverad fruktan”. Till skillnad från en fobiker, i behov av stöd och behandling, ska ”islamofoben” motverkas och tystas ned.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons