Bryggt känns tryggt
Efter mer än ett decennium då den italienska kaffekulturen har dominerat är nu bryggkaffet på väg tillbaka. Men inte vilket bryggkaffe som helst – nu vill vi veta allt om ursprung, bönor och rostning. Text Ingrid Eriksson Foto Karin Grip
KLICKA PÅ BILDERNA ÖVER FÖR ATT SE FLER KAFFEBILDER
Det började med vinet. Vi gick på vinprovningar och lärde oss skillnaden mellan olika druvor och vilken betydelse växtplatsen och lagringen hade för smaken. Sedan ville vi veta allt om olivolja, choklad och te.
På kaféer och restauranger fick det gamla bryggkaffet konkurrens från Italien och vi lärde oss att dricka espresso och caffè latte i alla tänkbara variationer. En helt ny yrkesgrupp, baristorna, hamnade i fokus och konsten att göra hjärtan och ekblad i mjölkskummet spred sig från kafé till kafé.
Men på senare tid har bryggkaffet seglat upp som en stark konkurrent. Dock inte vilket bryggkaffe som helst – det ska vara färskmalet och ha en ljus rostning, så att kaffebönans speciella karaktär framträder tydligt. Flera restauranger har speciella kaffemenyer där de olika bönornas karaktär beskrivs. Vissa rostar sitt kaffe själva och brygger det individuellt vid gästens bord.
–Bryggkaffe är det mest trendiga att beställa just nu, säger Kathrine Löfberg, kommunikationsdirektör på Löfbergs Lila. Och det har blivit ett kraftigt fokus på själva bönorna, som ofta beskrivs i samma termer som vin. Folk beställer inte bryggkaffe som sådant, utan kanske ett Kenyakaffe eller ett etiopiskt kaffe med toner av citrus. Det här gör också att restaurangerna kan kombinera olika typer av kaffe med exempelvis olika desserter eller praliner.
En av de restauranger som satsar extra på kaffet är Lux Stockholm, som fick utmärkelsen Årets kaffeupplevelse vid White Guide-galan i mars.
–Vi har alltid fyra, fem kaffesorter från olika specifika regioner, berättar Henrik Norström, kreativ ledare för Lux restauranger. I princip kan man rekommendera ett visst kaffe som passar bra efter en viss måltid. Ofta beställer gästerna vid ett bord in varsin sort och jämför sedan smakerna.
Även på vanliga kaféer vinner bryggkaffet mark. För något år sedan gjorde Löfbergs Lila en undersökning, som visade att 30 procent av de tillfrågade kaféerna upplevde att kundernas intresse för bryggkaffe var större än tidigare och att försäljningen hade ökat.
På Drop Coffee på Södermalm är en stor del av försäljningen just bryggkaffe. Längst in i lokalen finns ett mikrorosteri och allt kaffe rostas på plats innan det mals och bryggs på beställning.
–När vi startade för tre år sedan kände jag att det var dags för bryggkaffet igen men jag kunde aldrig ana att det skulle få så stort genomslag, berättar Oskar Alvérus som äger och driver Drop Coffee tillsammans med Erik Rosendahl.
–Hela espressotrenden blev lite påtvingad på folk och många är både lättade och glada över att bryggkaffet kommit tillbaka. Vi längtar efter våra svenska kafferötter och folk känner igen sig i bryggkaffet, samtidigt som de lär sig att det kan smaka på så många olika sätt.
I de svenska hemmen har bryggkaffet behållit sin position som ohotad etta, även om den italienska kaffetrenden har fått vart tionde hushåll att skaffa en espressomaskin. Närmare 80 procent av allt kaffe vi köper är bryggkaffe och i 72 procent av de svenska hushållen finns en filterkaffebryggare, enligt GfK Sveriges hushållspanel. Men så mycket som vart tredje hushåll äger mer än en kaffemaskin och i mer än vart tionde hem finns en kaffekvarn.
–Intresset för hela bönor börjar ta fart även på konsumentsidan, konstaterar Kathrine Löfberg. Än så länge har de hela bönorna en andel på blygsamma 2 procent av hela kaffeförsäljningen men det senaste året har försäljningen ökat med närmare 20 procent.
Även SvD:s dryckesexpert Mikael Mölstad, tillika vd för restaurangguiden White Guide, har noterat det ökade kaffeintresset. Och han tycker att både det svenska och det italienska sättet att dricka kaffe fyller sin speciella funktion.
–En espresso är en italiensk kaffeshot, man får en snabb stimulansinjektion. Det andra är en kaffeupplevelse, man sitter på en restaurang och pratar vidare medan man smakar på ett kenyanskt eller ett jamaicanskt kaffe.
Och kanske är det så att vi också längtar tillbaka till mammas eller mormors sätt att fika: Vi vill sitta med en kopp kaffe och en smörgås eller en kaka. Och vi vill ha påfyllning.
LÄS MER:
Kaffe kan förhindra Alzheimer