Quorn-reklam fälld i granskning

Reklamombudsmannen har fällt en annons för quorn i tidningen Mersmak. Annonsen har rubriken ”Ät god vegetarisk mat till vardags”. Men qourn innehåller äggvita och ska därför inte klassas som vegetarisk mat.

SvD
Publicerad
Annons

Det är en privatperson som uppmärksammade annonsen i tidningen Mersmak och anmälde företaget Marlow Foods Ltd till reklamombudsmannen.

I annonsen finns bland annat olika bilder på maträtter, texter om produkten, recept, produktbilder och värdekuponger. Vid quornprodukterna står det bland annat: ”Du behöver inte vara vegetarian för att gilla de goda Quornprodukterna. De passar alla i familjen som vill få in mer vegetariska alternativ i kosten.”

Problemet är bara att quorn inte är vegetariskt utan innehåller ”rehydrerad äggvita från frigående höns”.

– Vegetarisk kost innefattar mat som endast består av vegetabiliska livsmedel. Animaliska livsmedel innefattar mat som erhålls från djur, såsom kött, ägg, mjölk etc. Att påstå att en produkt är vegetarisk när den innehåller animaliska ingredienser är därmed direkt felaktigt och kan vilseleda konsumenter som inte bemödar sig med att läsa innehållsförteckningen,
skriver anmälaren till reklamombudsmannen.

Annonsören menar att de har handlat i god tro, då de är medvetna om att det inte finns någon juridisk term för vegetarian i EU. De använde därför termen ”vegetarian” eftersom produkterna inte innehåller kött, fågel, vilt, fisk, skaldjur, kräftdjur eller biprodukter från slakt.

Reklamombudsmannen anser dock att reklamen är vilseledande och strider mot ICC:s regler då produkten innehåller ägg från höns och tolkning av begreppet ”vegetarisk” sannolikt uppfattas som att ingen animalisk ingrediens – inklusive tillsatser av animaliskt ursprung – ingår i livsmedlet.

svd.se

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons