Miljöfoto i gråton prisas

Amerikanen Robert Adams är årets Hasselbladspristagare. Det är en fotograf i takt med tiden som på ett poetiskt vackert sätt belyser den ­globala miljödiskussionen, tycker fotografen och jurymedlemmen Annica Karlsson Rixon.

Erica Treijs
Publicerad
Annons

Robert Adams bilder är knastertorra, folktomma och utan önskan att varken tjusa betraktaren eller försköna motiven. Allt är beskrivet med en fulländad gråskala. Men så har han också lyckats med konststycket att i över 40 år, leva och verka i den amerikanska västern. Inga klatschiga nyupptäckter har därför letat sig in i Adams lins, istället har han systematiskt avbildat sin egen omvärld i förändring. Ett arbetssätt som skapade en ny genre inom amerikanskt landskapsfotografi – New topographics, efter en utställning av William Jenkins på International museum of photography i Rochester New York 1975. Där medverkade förutom Robert Adams också Lewis Baltz, Nicholas Nixon och Stephen Shore tillsammans med det tyska paret Bernd and Hilla Becher (2004 års Hasselbladspristagare).

Stilen beskrevs som ”anonym”, allmängiltig, helt utan konstnärlig utsmyckning men väl ”intellektuell”. Det nakna oförställda uttrycket skapade så småningom skola med många efterföljare. Svenska Sune Jonssons (Hasselbladspristagare 1993) dokumentära fotografier från Västerbotten har samma strävsamma kärna, medan samtida fotografer som Allan Sekula eller Lars Tunbjörk skruvat det nedtonade dokumentära anslaget och sedan kryddat det med både humor och absurditet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons