”Bara de yppersta duger för Birgit Nilsson”

Med valet av Plácido Domingo sätter Birgit Nilsson själv standarden för sitt eget pris: bara de allra yppersta ska komma i fråga. Plácido Domingo är inte bara en ojämförlig tenor, han är också dirigent och brett verksam inom hela operaområdet. Genom sin egen tävling gör han mycket för unga sångares möjligheter att komma fram, vilket också var något som låg Birgit Nilsson varmt om hjärtat.

Publicerad
Annons

Det finns också något mycket personligt över detta val. Birgit Nilsson valde en sångare hon själv hade sjungit med, även om det inte blev så många gånger. Deras repertoar var rätt olikartad, men de gjorde Tosca och Turandot tillsammans på scen. Och deras skarpa personligheter och tydliga uppfattning om operakonsten stämde väl överens.

I sina memoarer beskriver Plácido Domingo hur det var när han sjöng sin första Calàf med Birgit Nilsson i Verona: ”Genom en märklig effekt – akustisk, psykologisk, eller bådadera – verkade hennes stämma allt mer monumental ju längre jag avlägsnade mig från henne.” Han betraktade det som ett av sitt livs höjdpunkter, skrev han, och det tillfället återkallar han i sitt uttalande med anledning av priset.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons